Proces za izbeljivanje ulja i masti

- Jan 14, 2019 -

Proces za beljenje ulja i masti

U industrijskoj proizvodnji ulja i masti, izbjeljujuće zemlje se koriste za uklanjanje zamućenja, gubitka boje ili za uklanjanje akceleratora oksidacije. Ukus, boja i stabilnost skladištenja ulja i masti može se značajno poboljšati adsorpcijskim pročišćavanjem. Za pročišćavanje se koriste različite klase izbjeljujuće zemlje. Klasa visoko aktivnih, uglavnom montmorilonitnih izbeljivačkih površina (HPBE = High Performance Bleaching Earth) čini prvu grupu. U ove grupe spadaju posebno montmoriloniti aktivirani kiselinom, pri čemu se aktivacija kiseline odvija u skupom procesu tako što se sirove gline koncentriraju na visokim temperaturama, uglavnom na vrelištu. U ovom procesu dobija se proizvod za izbjeljivanje zemlje sa velikom specifičnom površinom i velikom zapreminom pora. Upotreba samo malih količina ove visoko aktivne izbjeljujuće zemlje dovodi do primjetnog pročišćavanja sirovih ulja. Pokušaji da se koriste male količine u procesu izbeljivanja su korisni, jer, prvo, korišćena zemlja za izbeljivanje vezuje se za preostale količine ulja, pri čemu se prinos smanjuje, a drugo, upotrebljena zemlja za izbjeljivanje mora se odlagati u skladu sa važećim propisima.

Nedostatak ovih visoko aktivnih izbjeljujućih površina je u tome što zbog diluminacije kiselinom tokom proizvodnje nastaju velike količine otpadnih voda bogatih kiselim solima koje se mogu tretirati ili odlagati samo u skupim procesima. Visoki troškovi zbrinjavanja otpada i skupi proizvodni proces su razlog za relativno visoke cijene takvih visoko aktivnih izbjeljivača.

Klasa prirodno aktivnih glina (NABE = Natural Active Bleaching Earth) formira drugu grupu. Ove prirodno izbeljive zemlje već se koriste stotinama godina za pročišćavanje masti i ulja. Ovi prirodno aktivni sistemi (koji se nazivaju i Fuller-ove zemlje) mogu biti dostupni po vrlo povoljnim troškovima. Međutim, oni imaju samo malu snagu izbjeljivanja, tako da uglavnom nisu prikladni za pročišćavanje ulja i masti koje je teško izbjeljivati. Osim toga, u poređenju sa visoko aktivnim izbjeljujućim zemljom, potrebno je koristiti znatno veće količine adsorbenta kako bi se postigao željeni rezultat izbjeljivanja. Zbog toga se moraju prihvatiti veliki gubici ulja ili masti, jer zemlje za izbjeljivanje ne mogu biti odvojene u čistom obliku i neke količine ulja ili masti ostaju u zemlji za izbjeljivanje.

Kompromis između niskih troškova proizvodnje i prihvatljive aktivnosti predstavlja treća klasa izbjeljujuće zemlje, takozvani površinski aktivirani sistemi (SMBE = Surface Modified Bleaching Earth). Ovdje se prirodno aktivna sirova glina izlaže malim količinama kiseline i time se postiže "in situ" aktivacija. Naročito su se dokazale sirove gline koje sadrže atapulgit i hormite. Oni imaju vrlo visoku specifičnu površinu za prirodne sirove gline od cca. 100 do 180 m2 / g i zapremina pora od cca. 0,2 do 0,35 ml / g. Međutim, kako soli koje nastaju tokom aktivacije kiseline ili nereagiranih dijelova kiseline, nisu isprane, one ostaju na proizvodu i također se skladište barem djelomično u porama. Kao rezultat, ove izbjeljujuće zemlje sa aktiviranim kiselinama uglavnom ne postižu istu efikasnost kao što je to slučaj kod visoko aktivnih izbjeljivača (HPBE) koji se proizvode diluminacijom sa kiselinom. Međutim, jednostavan proizvodni proces omogućava srazmjerno povoljnu proizvodnju, pri čemu kao posebnu prednost nemaju otpadne kisele vode.


Povezane vijesti

Srodni proizvodi

  • Gdje kupiti gline Bentonita
  • Bijeljenje glina
  • Multani Mitti lice omot
  • Aktivira Granuliranih gline za sojino ulje
  • Punije zemlju za recikliranje otpadnih ulja
  • Beljenje zemlje za otpadno ulje